
Amnèsia
És incapaç de recordar coses que ha fet recentment? ¿Li diuen que ja ha viscut alguna cosa però l’experimenta com noves? ¿Té dificultat per a recordar dades, dates, noms que li són molt familiars? Té problemes per explicar relats sobre esdeveniments que ha viscut? Ha patit algun tipus d’accident o malaltia? Aquests problemes per recordar han aparegut bruscament?
Breu descripció del trastorn
Es tracta d’una alteració de la memòria més o menys permanent per la qual s’és incapaç d’accedir a tots els nostres records o una part d’ells. Hi ha una incapacitat per al record. Pot ser degut a diferents causes: malaltia mèdica, trastorn psicològic…
Hi ha tres tipus d’amnèsia:
- Anterògrada: on hi ha una incapacitat per consolidar i després recordar esdeveniments nous.
- Retrògrada: en la qual s’obliden els records passats.
- Localitzada, llacuna o de l’episodi: és la incapacitat per recordar un episodi concret.
Símptomes destacats:
Pèrdua de memòria d’esdeveniments, dates, noms, persones … noves o familiars que afecta el correcte funcionament de la vida diària.
La incapacitat per a recordar pot durar hores, dies, setmanes, mesos, anys o bé ser permanent; tot depèn del que causa l’amnèsia. El tipus d’amnèsia que es dóna depèn de la zona del cervell que estigui afectada.
Proposta d’abordatge terapèutic
És important comptar amb la col·laboració de familiars que convisquin amb la persona que pateix d’amnèsia perquè els serveixin de suport en els moments de desconcert, així com per ajudar amb les limitacions que poden tenir en el funcionament de les activitats diàries. A més a necessari realitzar psicoeducació perquè s’entengui en què consisteix el problema, si pot haver-hi o no recuperació, com facilitar el record, què fer per no empitjorar l’estat d’ansietat de la persona amb amnèsia i no pressionar… tot això per facilitar una millor convivència entre la persona amnèsica i els familiars o persones properes i promoure un ambient de seguretat i control.
Per prevenir que empitjorin els efectes de l’amnèsia, és bo:
- Mantenir-se ocupat en activitats que impliquin sortir al carrer i relacionar-se amb altres.
- Tracta de dormir aproximadament vuit hores diàries.
- Evita les situacions d’estrès, perquè alteren el normal funcionament del cervell.
- Tracta de portar una vida saludable, sense excessos, menjant habitualment verdures i amb exercici físic moderat.
La psicoteràpia està més indicada per als casos en què hi ha un component psicològic que influeix com, per exemple un esdeveniment traumàtic, on caldria treballar en la superació de l’esdeveniment traumàtic. Aquí seria necessari treballar en la importància que tenen els pensaments, emocions i conductes, que s’influeixen els uns als altres i com pot modificar-se. Treballar els pensaments distorsionats, i la intensitat d’ansietat que generen. Aprendre a afrontar-los. Realitzar tècniques de relaxació per alleujar l’ansietat.