Select Page

Disparèunia

Sent dolor genital durant la relació sexual? ¿Aquest dolor es presenta habitualment durant l’activitat sexual? ¿Aquesta situació li provoca malestar i la seva relació de parella queda ressentida? ¿Se sent preocupada/o i culpable perquè aquesta situació passa amb tanta assiduïtat? ¿Evita les relacions íntimes per no enfrontar-se a aquest problema?

Descripció del trastorn

Forma part dels trastorns sexuals per dolor, en el qual la persona sent dolor genital continu i constant abans, durant o després de la relació sexual. Es dóna tant en homes com en dones, encara que és més freqüent en dones (1-2%) de vegades associada a vaginisme.

L’alteració, en el cas de la dona, no està provocada únicament per falta de lubricació o per un vaginisme. El dolor pot ser profund, agut, amb punxades momentànies, o simplement consisteix en una forta molèstia. També el dolor pot ser una combinació de totes elles i encara que el coit pot tenir lloc malgrat que la dona pateixi, potser resultarà poc agradable per a tots dos.

Està relacionada amb l’educació, experiències sexuals negatives, ansietat o excitació insuficient.

Abordatge terapèutic

La teràpia sexual de Màsters i Johnson es basa en la desensibilització sistemàtica o exposició, en l’entrenament del múscul pubocoxígeno i en la inserció de dilatadors vaginals de mida creixent. El tractament per exposició, la psicoeducació i altres exercicis solen ser una combinació que es va plantejant al llarg de les sessions terapèutiques en funció dels èxits obtinguts.

Si la disparèunia és el resultat de factors psicològics que impedeixen l’excitació sexual, el principal objectiu del tractament és ajudar a la persona a gaudir de la relació sexual i a excitar-se durant ella. Per al tractament es recorre al programa de focalització sensorial i les dificultats que aquest plantegi.

Pot ser beneficiós el consell sobre posicions, per exemple la posició lateral, en què és més probable que no es produeixi una penetració completa, disminuint així l’ansietat i gaudeixi el coit.

La col·laboració de la parella és fonamental i pot ajudar prolongant el joc previ tot el que calgui fins que es produeixi la lubricació vaginal suficient, utilitzar un lubricant quan intenti qualsevol forma de penetració. La dona al seu torn ha de separar àmpliament les cuixes i doblegar els genolls per facilitar la penetració. Quan el seu company la penetri, ha d’inclinar una mica cap avall, obtenint la relaxació dels seus músculs vaginals.

Contacta con nosotros