Select Page

Trastorn de Somatització

Sent dolors en almenys quatre zones del cos? Per exemple: cap, abdomen, esquena, articulacions, braços, cames, pit, recte; durant la menstruació, l’acte sexual, quan orina …

¿Ha patit almenys dos molèsties de les següents: nàusees, inflor de l’abdomen, vòmits,diarrea o intolerància a algun aliment … o alguna altra molèstia semblant?

¿Ha tingut algun problema de tipus sexual: disfunció erèctil, no tenir plaer, indiferènciasexual …? O algun problema amb la menstruació, com que es torni irregular?

¿Ha patit alguna vegada algun d’aquests símptomes: falta de coordinació o d’equilibri, paràlisi o debilitat muscular en alguna part del cos, dificultat per empassar, sensació de nus a la gola, afonia, retenció d’orina, al·lucinacions, pèrdua de sensibilitat del dolor i en el tacte, visió doble, ceguesa, sordesa, convulsions; pèrdua de memòria o de consciència?

Ha hagut de buscar ajuda mèdica en més d’una ocasió a causa dels símptomes que pateix? Va començar a patir aquestes molèsties abans dels 30 anys? ¿Veu que tot el malestar que pateix l’afecta en la seva vida diària (a la feina, amb els amics, la família …)?


Breu descripció del trastorn

El trastorn de somatització consisteix en l’existència d’una preocupació crònica pels seus símptomes “somàtics” al llarg dels anys. Aquests símptomes causen angoixa o incapaciten a la persona per funcionar normalment. És un problema mèdic tot i que no s’expliquin amb cap malaltia. Els símptomes són reals i no fingeixen.

Símptomes destacats:

  • Símptomes de dolor: en qualsevol part del cos.
  • Símptomes gastrointestinals: qualsevol afecció, a més de dolor, a l’estómac o els intestins.
  • Símptomes sexuals: qualsevol afecció, a més de dolor, en el sistema reproductor o sexual.
  • Símptomes neurològics: falta d’equilibri o coordinació, al·lucinacions, visió doble …

El trastorn de somatització és una malaltia crònica, encara que no es manté en intensitat sinó que varia. En poques ocasions desapareix de forma completa. No és freqüent que passi més d’1 any sense que es busqui ajuda mèdica pels símptomes que no tenen explicació aparent. Se sol diagnosticar abans dels 25 anys, i els primers símptomes poden començar a aparèixer durant l’adolescència. En les dones les irregularitats en la menstruació és un dels signes que es presenta abans. Els símptomes sexuals s’associen molt sovint a conflictes matrimonials.


Proposta d’abordatge terapèutic

Caldria treballar com a objectiu principal la causa o factor psicològic existent. Treballar estratègies per fer front al símptoma de manera que es pugui portar una bona qualitat de vida, com és la relaxació, exposició i resolució de problemes. Cal aprendre la relació que hi ha entre el símptoma i la seva causa. Modificar les interpretacions i creences errònies que es tenen respecte al símptoma.

Contacta con nosotros