Trastorn Obsessiu Compulsiu


¿Sent una preocupació permanent que no cessa si no realitza algun comportament com rentar-se les mans, pregar, tocar …? Sent que no pot controlar els pensaments que li vénen al cap? Dedica un temps excessiu en realitzar les conductes que li calmen? ¿L’afecten a l’hora de realitzar activitats amb normalitat?

Amb quina freqüència li passa això? Li genera un malestar d’intensitat elevada?


Breu descripció del trastorn

El TOC es caracteritza per la presència d’obsessions o compulsions contínues prou greus com per provocar pèrdues de temps importants que provoquen que es deteriori l’activitat general. En algun moment es reconeix que aquestes obsessions o compulsions són exagerades o irracionals.

Símptomes destacats

  • Les obsessions són pensaments, imatges o impulsos intrusius, que són considerats com inacceptables (immoral, amenaçant …) i absurdes i que poden ser provocades per situacions externes o no. Apareixen sense desitjar-ho i poden estar expressades en forma de paraules i frases o en forma d’imatges. Tenen la característica de tenir el dubte permanent o incertesa.
  • Les compulsions són les conductes o rituals que es fan per alleujar el contingut obsessiu. Són comportaments voluntaris i metòdics, que poden arribar a ser molt organitzats i elaborats i que tenen com a finalitat reduir la possibilitat que succeeixi la catàstrofe temuda o bloquejar l’ansietat causada per la pròpia obsessió. De vegades, la persona pot intentar resistir-se a executar aquestes conductes, però, finalment, les acaba fent. Les compulsions poden realitzar físicament, com rentar-se les mans o comprovar que el telèfon està bé penjat, i mentalment, com fer operacions mentals o resar.

Sol iniciar-se en els homes entre els 6 i 15 anys i en les dones entre els 20 i 29 anys. La major part de les vegades l’aparició del trastorn és gradual. La majoria dels individus presenten un curs crònic amb altes i baixes, amb empitjorament dels símptomes que poden relacionar-se amb esdeveniments estressants.


Proposta d’abordatge terapèutic

L’objectiu central en el tractament del TOC és la reducció de l’ansietat i el malestar associat a les obsessions. Al costat d’aquest objectiu, serà essencial bloquejar les compulsions i eradicar les conductes d’evitació. Per això cal fer psicoeducació explicant la relació que existeix entre els nostres pensaments, emocions i conductes i com es poden modificar les conseqüències. Caldrà realitzar una exposició deliberada a les situacions temudes o evitades -tant a estímuls externs com interns al mateix temps que s’intenta prevenir l’aparició de conductes neutralitzants. També cal modificar les creences disfuncionals que li atorguen un significat amenaçador a les intrusions. Caldria anar amb compte amb tècniques per alleujar l’ansietat com tècniques de relaxació o detecció del pensament perquè podrien utilitzar-se com rituals a llarg termini. Involucrar la família sobre en què consisteix la malaltia i com actuar és molt important.

 

Contacta con nosotros