
Trastorn per Estrès
Sent una sobrecàrrega d’estrès? Es troba amb facilitat irritable, de mal humor? ¿Pateix molèsties físiques habituals com restrenyiment, mals de cap, hipertensió, etc? ¿Ha viscut alguna experiència traumàtica o de molt estrès en l’últim mes? I fa més d’un mes?
Breu descripció del trastorn
L’estrès és la resposta física o emocional que es dóna després del manteniment de situacions que són una sobrecàrrega per demandes excessives de l’entorn que no són de bona grau ni voluntàries.
L’estrès pot ser de dues classes:
- Estrès positiu, com per exemple el que pot sentir un actor experimentat abans de sortir a escena. Aquest tipus d’estrès et manté alerta i fins i tot, en situacions de perill, pot salvar-te la vida perquè et dóna la força suficient per defensar-te davant un atac o accident.
- Estrès negatiu, que és al que ens referim usualment quan parlem d’estrès. La resposta física i emocional és exagerada i llavors, comença a afectar la salut i a les relacions amb l’entorn. Tenint en compte aquest tipus d’estrès poden desenvolupar dos trastorns per estrès:
- Trastorn d’estrès post traumàtic: Es desenvolupen uns símptomes característics després d’haver viscut una experiència traumàtica com sobreviure a un atemptat, haver estat colpejat després d’un robatori, experiències en l’àmbit militar … Aquests símptomes són: el embotiment psíquic, tornar a experimentar el succés traumàtic i un augment de l’activació del sistema nerviós autònom, el que fa que s’estigui sempre en alerta. L’esdeveniment traumàtic es reexperimenta a través de records dolorosos invasius i reiterats, durant moments d’ensomni pel dia o en forma de malsons. També poden produir-se estats dissociatius que duren des de pocs minuts a dies, durant es reviu el succés. També es donen sentiments de culpa. Altres símptomes que acompanyen o compliquen el trastorn per estrès posttraumàtic són l’abús de substàncies, les conductes d’autolesionar o els intents de suïcidi, deteriorament laboral i interferència en les relacions interpersonals. També poden presentar-se fases llargues d’una intensa emocionalitat, major irritabilitat, conducta hostil i explosiva, i conducta impulsiva.
- Trastorn d’estrès agut: Es diferencia del trastorn d’estrès post traumàtic quan els símptomes es donen en el primer mes després d’haver ocorregut el succés traumàtic, quan duren més d’un mes no.
Símptomes destacats:
* Símptomes del sistema nerviós: insomni, nerviosisme, ansietat.
* Símptomes del sistema muscular: tensió, dolors en diferents zones del cos, mals de cap.
* Símptomes de l’aparell digestiu: restrenyiment, diarrees, males digestions.
* Símptomes del sistema cardiovascular: hipertensió.
* Símptomes emocionals negatius com por, irritabilitat, hostilitat…
Proposta d’abordatge terapèutic
L’objectiu principal seria el d’alleujar els símptomes i el sofriment, promovent activitats, habilitats socials per rebutjar demandes que no es poden realitzar, un estil de vida organitzat. És molt necessari explicar la relació que hi ha entre els pensaments, les emocions i les conductes i com influeixen uns a altres. Explicar bé què és l’estrès i com funciona el nostre cos quan està estressat, explicar quins avantatges té i quins inconvenients.
En el cas del trastorn d’estrès posttraumàtic caldria treballar l’exposició als records traumàtics i les situacions que s’eviten, treballar els sentiments inadequats i la valoració d’amenaça que es fa i desenvolupar estratègies d’afrontament. I en el cas del trastorn d’estrès agut caldria alleujar el sofriment de manera immediata, prevenir futurs trastorns com la cronificació de l’estrès i facilitar la reorganització de la vida normal.